Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η βιομηχανική κτηνοτροφία...

Υπονομεύει τους αγροτικούς πόρους και επιδεινώνει τη φτώχεια

• Η μεγαλύτερη σπατάλη τροφίμων,  την οποία επιμένουμε να παραβλέπουμε, δεν είναι ό,τι πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά ό,τι ταΐζουμε τα ζώα.

• Για κάθε 100 θερμίδες τροφίμων που ταΐζουμε τα ζώα από καλλιέργιες κατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση, λαμβάνουμε κατά μέσο όρο μόλις 30 θερμίδες με τη μορφή κρέατος και γάλακτος.


• το 60 τοις εκατό της παραγωγής σιτηρών της ΕΕ χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή. Το 33-40 τοις εκατό της συγκομιδής σιτηρών παγκοσμίως χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων.


• Ο FAO αναφέρει ότι τα ζώα που τρέφονται με σιτηρά απολύτως εδώδιμα από τον άνθρωπο, καταναλώνουν περισσότερη πρωτεϊνη από αυτήν που αποδίδουν, σε αντίθεση με την εκτατική εκτροφή των μηρυκαστικών τα οποία προσθέτουν στην εφοδιασμό της πρωτεΐνης.

Καταστρέφει τον πλανήτη και απειλεί πολύτιμους φυσικούς πόρους

• Περισσότερη καλλιεργήσιμη γη, νερό και ενέργεια απαιτείται για να παραχθεί μία μονάδα διατροφικής αξίας  από βιομηχανικά παραγόμενο κρέας.

• Το ένα τέταρτο της κατανάλωσης του νερού παγκοσμίως σπαταλάται στην παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών. Ένα κιλό κοτόπουλου απαιτεί το ισοδύναμο 24 μπανιέρων νερού, ένω ένα κιλό βοδινού κρέατος απαιτεί 90 ισοδύναμα. Το «αποτύπωμα νερού» των ζωοτροφές που προορίζονται για την εντατική εκτροφή ζώων είναι πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερο από ό,τι των τροφών που καταναλώνονται από ζώα σε βοσκότοπους, ως χλωρό χόρτο βοσκής ή ως silage (ενσίρωμα).


• Η βιομηχανική παραγωγή αποτελεί επίσης μία σημαντική αιτία ρύπανσης των υδάτων. Τα συνθετικά λιπάσματα που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια ζωοτροφών περιέχουν υψηλά επίπεδα αζώτου, πολλά από τα οποία δεν απορροφούνται από τις καλλιέργειες, και μπορεί να εισχωρήσουν στα υπόγεια ύδατα, μολύνοντας το πόσιμο νερό, και καταστρέφοντας τα υδάτινα και θαλάσσια οικοσυστήματα.


• Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η βιοποικιλότητα στα αγρο - οικοσυστήματα βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση, ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της γεωργικής παραγωγής". Η εντατική γεωργία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη μείωση των πτηνών στις γεωργικές εκτάσεις, των πεταλούδων στις χορτολιβαδικές εκτάσεις και των επικονιαστών, όπως είναι οι μέλισσες.


• Η ΕΕ εισάγει περίπου 30 εκατομμύρια τόνους σόγιας από τη Νότια Αμερική κάθε χρόνο. Σχεδόν όλη αυτή η ποσότητα χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων. Η καλλιέργεια σόγιας για ζωοτροφές είναι η βασικότερη αιτία της αποψίλωσης των δασών στη Νότια Αμερική, η οποία οδηγεί στην μαζική απώλεια της βιοποικιλότητας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.


Θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία μας, και την καλή διαβίωση των ζώων

• Υπάρχει μια πραγματική σχέση μεταξύ του πώς εκτρέφονται τα ζώα και της ποιότητας των τροφίμων που παράγουν. Το κρέας, το γάλα και τα αυγά από εντατικές εκμεταλλεύσεις συχνά περιέχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά ή/και χαμηλότερα επίπεδα βασικών θρεπτικών συστατικών από εκείνα που προέρχονται από τις εναλλακτικές μορφές εκτροφής με υψηλότερα πρότυπα ευημερίας για τα ζώα. Σε σύγκριση με τα προϊόντα από βιομηχανικά εκτροφεία, το κρέας από αγελάδες εκτατικής εκτροφής και από κοτόπουλα ελευθέρας και βιολογικής εκτροφής έχουν έως και 50 τοις εκατό λιγότερο λίπος.

• Τα μισά αντιβιοτικά στον κόσμο χορηγούνται στα παραγωγικά ζώα και αυτό είναι μία πρακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον στα ζώα εντατικής εκτροφής, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη θανατηφόρων, ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων.


• Ο εγκλεισμός μεγάλου αριθμού ζώων σε πολύ μικρό χώρο δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία τους, αλλά δημιουργεί και ένα γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη ασθενειών. Μεγάλης κλίμακας γεωργικές εκμεταλλεύσεις παραγωγής αυγών σε κλωβούς, για παράδειγμα , έχουν βρεθεί να είναι επτά φορές πιο πιθανό να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα και έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση επικίνδυνων ιογενών ασθενειών όπως η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com