Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Η ΕΕ σκοπεύει να απαγορεύσει για πάντα τα πειράματα σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς


Οι πρωταγωνιστές της εκστρατείας, τα καταστήματα The Body Shop και η Cruelty Free International γιορτάζουν μετά από 20 χρόνια ακτιβισμού.

Μετά από μία εκστρατεία που κράτησε περισσότερο από 20 χρόνια,  τα καταστήματα The Body Shop και ο Μη-Κερδοσκοπικός οργανισμός Cruelty Free International, γιορτάζουν επιτέλους το τέλος των πειραμάτων σε ζώα στην Ευρώπη για καλλυντικά προϊόντα, με την αναμενόμενη ανακοίνωση, η οποία θα απαγορεύει από τις 11 Μαρτίου 2013, την εισαγωγή και την πώληση των καλλυντικών προϊόντων και των συστατικών τους που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, σε όλη την ΕΕ.
Αυτή η σημαντική νίκη σημαίνει ότι από τις 11 Μαρτίου και μετά, όποιος επιθυμεί να πωλήσει νέα καλλυντικά προϊόντα και συστατικά για καλλυντικούς σκοπούς στην ΕΕ, δεν πρέπει να τα δοκιμάσει σε ζώα πουθενά στον κόσμο. Η απαγόρευση επηρεάζει όλα τα καλλυντικά προϊόντα περιποίησης και τα προϊόντα ομορφιάς, από σαπούνια ως οδοντόκρεμες. Το The Body Shop είναι μία από τις λίγες εταιρείες με προϊόντα ομορφιάς που δεν θα επηρεαστούν από την απαγόρευση, αφού ακολουθούσε πάντα μία πολιτική ενάντια στα πειράματα σε ζώα.
Τα The Body Shop και η Cruelty Free International σκοπεύουν να διοργανώσουν  μια σειρά ειδικών εορταστικών εκδηλώσεων  αντίστροφης μέτρησης έως την 11η Μαρτίου, έπειτα από προσωπική επιβεβαίωση από τον Επίτροπο Tonio Borg ότι η απαγόρευση θα προχωρήσει, όπως έχει προταθεί. Ο κ. Borg έγραψε σε πρόσφατη επιστολή του προς τους ακτιβιστές ενάντια στις δοκιμές στα ζώα, "πιστεύω ότι η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2013 όπως έχουν ήδη αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Επομένως δεν σχεδιάζω να προτείνω κάποια αναβολή ή παρέκκλιση από την απαγόρευση. "
 
Η προτεινόμενη απαγόρευση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο για ''ομορφιά χωρίς βαναυσότητα'' και ιδίως σε χώρες όπως είναι η Κίνα, η οποία εξακολουθεί και απαιτεί δοκιμές σε ζώα για καλλυντικά, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και να καταργήσει και εκείνη τα πειράματα σε ζώα.

Η Διευθύνων Σύμβουλος της Cruelty Free International, Michelle Thew, δήλωσε: «Αυτό είναι πραγματικά ένα ιστορικό γεγονός και το αποκορύφωμα μίας εκστρατείας που διήρκεσε περισσότερο από 20 χρόνια. Τώρα θα εφαρμόσουμε με αποφασιστικότητα το όραμα μας για μια παγκόσμια απαγόρευση, για να εξασφαλίσουμε ότι και ο υπόλοιπος κόσμος θα ακολουθήσει αυτό το προβάδισμα. "
Ο Paul McGreevy, διευθυντής στο The Body Shop, απέτισε φόρο τιμής στους πελάτες τους που υποστήριξαν την καμπάνια της εταιρείας ενάντια στις δοκιμές σε ζώα για καλλυντικούς σκοπούς για πολλά χρόνια και είπε: «Αυτό το μεγάλο επίτευγμα στην Ευρώπη είναι μόνο το κλείσιμο ενός κεφαλαίου. Το μέλλον της ομορφιάς πρέπει να είναι χωρίς βαναυσότητα. "

Το 1991, η BUAV (ιδρυτής της Cruelty Free International) ίδρυσε μία Ευρωπαϊκή Συμμαχία με τις κορυφαίες οργανώσεις για την προστασία των ζώων σε όλη την Ευρώπη (ECEAE) με στόχο να τερματιστεί η χρήση ζώων σε δοκιμές για καλλυντικά. Αυτό δημιούργησε μία υψηλού προφίλ δημόσια και πολιτική εκστρατεία σε όλη την Ευρώπη που διήρκεσε πάνω από 20 χρόνια. Το 1993, η The Body Shop, η πρώτη εταιρεία ομορφιάς που ανέλαβε δράση για τα πειράματα σε ζώα για τα καλλυντικά, υποστήριξε την εκστρατεία με την βοήθεια των καταναλωτών της σε όλη την Ευρώπη. Τρία χρόνια αργότερα, το 1996, η Dame Anita Roddick, ιδρύτρια της The Body Shop, ένωσε τα μέλη της ECEAE και τους ευρωβουλευτές κατά την παρουσίαση ενός υπομνήματος με 4 εκατομμύρια υπογραφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com