Κυριακή, 17 Ιουνίου 2012

Οι Σπόροι της Ελευθερίας

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε on line η νέα ταινία «Seeds of Freedom», μία ταινία ορόσημο από το Gaia Foundation και το African Biodiversity Network, σε αφήγηση του ηθοποιού και πρέσβη καλής θελήσεως Τζέρεμυ Αιρον. Η ταινία είναι αποτέλεσμα δουλειάς ενός χρόνου και δίνει πολλές πληροφορίες για τις επιπτώσεις της βιομηχανοποιημένης γεωργίας και ειδικότερα της γενετικής μηχανικής στη βιοποικιλότητα και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
Το "Seeds of Freedom" σκιαγραφεί την ιστορία των σπόρων από την καρδιά των παραδοσιακών, πλούσιων σε ποικιλία γεωργικών συστημάτων σε όλο τον κόσμο, για να μετατραπούν σε ένα ισχυρό προϊόν, που χρησιμοποιείται για να μονοπωλήσει το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα. Η ταινία αναδεικνύει το βαθμό στον οποίο το βιομηχανοποιημένο σύστημα γεωργίας, και κυρίως οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, επηρέασαν την τεράστια αγροβιοποικιλότητα η οποία εξελίχθηκε από τους αγρότες και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο, από την αρχή της γεωργίας.
Η ταινία επιχειρεί να αμφισβητήσει την άποψη ότι η μεγάλης κλίμακας βιομηχανική γεωργία είναι η μόνη λύση για να θρέψουμε τον κόσμο, που προωθείται από το λόμπι των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Στην ταινία γίνεται σαφές πώς σκοπός των εταιρειών είναι να γίνουν κυρίαρχοι των σπόρων, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να αποκτήσουν τον έλεγχο του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων.
Μέσα από συνεντεύξεις με κορυφαίους διεθνείς ειδικούς, όπως η Dr Vandana Shiva και ο Henk Hobbelink, και μέσα από τις φωνές πολλών Αφρικανών γεωργών, η ταινία αναδεικνύει το πώς η απώλεια των γηγενών σπόρων συμβαδίζει με την απώλεια της βιοποικιλότητας και της σχετικής γνώσης, την απώλεια των πολιτιστικών παραδόσεων και πρακτικών, την απώλεια των πόρων διαβίωσης και την απώλεια της κυριαρχίας των τροφίμων. Η πίεση αυξάνεται για να αντικατασταθούν οι ποικιλίες, διατροφικά, τοπικά προσαρμοσμένων και ανθεκτικών σπόρων οι οποίοι καλλιεργούνται από μικρής κλίμακας αγρότες για χιλιετίες, με μονοκαλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων σπόρων.


Δείτε την ταινία εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com