Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Τρώτε κρέας ελευθέρας ή βιολογικής εκτροφής με καθαρή συνείδηση; Ολοένα και περισσότερο φαίνεται ότι θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Αν είσαι επιθεωρητής σφαγείων και απαιτείς την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων για ανθρωπιστική σφαγή, μπορεί και να σου συμβεί κανένα ατύχημα!

Η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη, αποδεικνύοντας ότι η ανθρωπιστική σφαγή είναι ένα κόλπο της βιομηχανίας κρέατος για να αγοράζουν κρέας οι καταναλωτές χωρίς ενοχές, πιστεύοντας ότι το ζώο έζησε μία ευτυχισμένη ζωή και θανατώθηκε ανώδυνα.
H Animal Aid σε μυστική έρευνα κατέγραψε σκηνές σε σφαγείο της επαρχίας Ντεβον στη Βρετανία. Ο ιδιοκτήτης του σφαγείου είναι ο Τομ Lang, και είναι περήφανος για το γεγονός ότι η επιχείρησή του είναι πιστοποιημένη από την Soil Association για «ανθρωπιστική σφαγή» ζώων βιολογικής εκτροφής.
Όμως, χάρη σε μια έρευνα, το πιστοποιητικό ακυρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν κάμερα κατέγραψε το προσωπικό του σφαγείου να συμπεριφέρεται πολύ σκληρά σε χοίρους και αιγοπρόβατα.
Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι καταπατούν συστηματικά τόσο τους κανόνες της βιολογικής εκτροφής της Soil Association καθώς και της καλής μεταχείρισης των ζώων (κατά τη σφαγή και τη θανάτωση). Ανακαλύψανε χοίρους και πρόβατα να χτυπιούνται και ακόμη χειρότερα, οι σφαγείς να κόβουν τους λαιμούς των ζώων χωρίς πρώτα την κατάλληλη αναισθητοποίηση.
Και αυτό το συγκεκριμένο σφαγείο δεν επελέγη επειδή ήταν ένα από τα χειρότερα στη Βρετανία, αλλά επειδή υποτίθεται ήταν ένα από τα καλύτερα - πιστοποιημένο ως χρυσό πρότυπο από τη βιολογική βιομηχανία που παρέχει εγγυήσεις για τον τρόπο που τα ζώα εκτρέφονται και θανατώνονται .
Μέσα στο σφαγείο, οι εικόνες δείχνουν υπαλλήλους να χτυπούν τα ζώα, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Καταγράφηκαν επίσης αρκετές περιπτώσεις ζώων όπου τους έσχιζαν τους λαιμούς, χωρίς να έχουν επαρκή αναισθητοποίηση.
Σε μια σκηνή, μια ομάδα τρομοκρατημένων χοίρων, συγκεντρώνονται σε ένα σημείο όπου χτυπιούνται και κλωτσιούνται από ένα υπάλληλο πριν την αναισθητοποίηση με τις ηλεκτρικές λαβίδες.
Ένας χοίρος προσπαθεί να ξεφύγει, τρέχοντας από δω και από κει και πανικόβλητος προσπαθεί να αναρριχηθεί στους τοίχους της μάντρας.
Ένα άνθρωπος με ξυρισμένο κεφάλι ξεχωρίζει για την κτηνωδία του. Χτυπάει με τα γόνατα, με γροθιές και κλωτσιές ένα γουρούνι, επίσης το χτυπάει με μία μεταλλική λαβίδα αναισθητοποίησης όχι λιγότερο από 20 φορές. Το ζώο ακούγεται να ουρλιάζει καθώς βροχή από χτυπήματα πέφτουν πάνω του.
Οι κανόνες για την «καλή» μεταχείριση των ζώων απαιτούν ότι ένα ζώο θα πρέπει να θανατωθεί μέσα σε 15 δευτερόλεπτα μετά την αναισθητοποίηση.
Αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, το ζώο θα αρχίσει να ανακτά τις αισθήσεις του. Είναι όμως αμέτρητες οι φορές που καταπατούνται αυτοί οι κανόνες. Ένα πρόβατο αναισθητοποιήθηκε και παρέμεινε κρεμασμένο τουλάχιστον 50 δευτερόλεπτα.
Το δύστυχο ζώο έμεινε να ταλαντεύεται από το πίσω πόδι, και φαίνεται ότι σταδιακά αρχίζει να κινείται και πάλι. Πρώτα, αρχίζει να κλωτσά με τα μπροστινά του πόδια ενώ γίνεται όλο και πιο πανικόβλητο πριν ο σφαγέας του κόψει το λαιμό.
Ο Jason Aldiss, πρόεδρος της Κτηνιατρικής Ένωσης Δημόσιας Υγείας, λέει: «Κάθε ζώο θα πρέπει να τρυπηθεί μέσα σε 15 δευτερόλεπτα. Μετά από αυτή τη χρονική περίοδο, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ότι ένα ζώο θα αρχίσει να ανακτά τις αισθήσεις του."
Στην πραγματικότητα, ένα από τα πρόβατα έμεινε κρεμασμένο για περισσότερο από 50 δευτερόλεπτα.
Ο Stephen Wotton, ένας κτηνίατρος από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ που ειδικεύεται στην καλή μεταχείριση των ζώων κατά τη σφαγή, λέει ότι τέτοιες σκηνές είναι εντελώς απαράδεκτες.
«Μετά από 50 δευτερόλεπτα, το ζώο είναι πολύ πιθανό να έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του."
Πολλές φορές στο video από το σφαγείο του Τομ Lang, βλέπουμε περιπτώσεις με πρόβατα που κλωτσούν στον αέρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ενώ τους έχουν κόψει το λαιμό και αιμορραγούν, αυτά έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους.
Ο Wotton λέει: «Αν ένα ζώο αρχίσει να ανακτά τις αισθήσεις του, τότε θα πρέπει αμέσως εκ νέου να γίνει αναισθητοποίηση. Είναι ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας σφαγής και θα πρέπει να αποτελεί πάγια πρακτική σε κάθε σφαγείο».
Οι σοκαριστικές σκηνές στο βίντεο από το σφαγείο του Ντέβον, θα οδηγήσουν πολλούς ανθρώπους να αναρωτιούνται κατά πόσον η ίδια βαναυσότητα ασκείται στα σφαγεία παντού - για τα ζώα που εκτρέφονται με βιολογικό και μη βιολογικό τρόπο.

Οι επιθεωρητές είναι ανίκανοι να επιβάλουν το νόμο

Ένας επιθεωρητής που πρόσφατα εγκατέλειψε τη βιομηχανία κρέατος, είπε ότι πολύ συχνά είναι ανίκανοι να επιβάλουν το νόμο, ακόμη και αν δουν τις πιο συνήθεις παραβάσεις.
«Αν είσαι αυστηρός για την εφαρμογή των κανόνων οι σφαγείς γίνονται πολύ επιθετικοί. Σου λένε ωμά ότι, αν είσαι πάρα πολύ αυστηρός, απλά θα πέσει πάνω σου κάποιο φορτηγό ή θα σε ρίξουν σε καμία μηχανή και αυτό θα φανεί σαν ατύχημα. Δεν ήμουν διατεθειμένος να το διακινδυνέψω και εγκατέλειψα το χώρο. Πολλοί από τους συναδέλφους μου που έμειναν, κάνουν τα στραβά μάτια ».
Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένας ακραίος ισχυρισμός, αλλά ακόμη και η Meat Hygiene Service παραδέχεται ότι το σφαγείο μπορεί συχνά να είναι ένα περιβάλλον σκληρής αντιπαράθεσης για τους επιθεωρητές του.
Το παράδειγμα του σφαγείου του Τομ Lang, το οποίο εγκρίθηκε από την Soil Association, δείχνει ότι ακόμη και το πολυπόθητο «βιολογικό» λογότυπο δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για ένα κρέας χωρίς σκληρότητα προς τα ζώα.
Αυτή η έρευνα αποτελεί μία ακόμη κλήση αφύπνισης για όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι επιμένουν στην αγορά βιολογικού κρέατος - με σημαντική κιόλας επιβάρυνση – για να εξασφαλίσουν ότι το ζώο που τρώνε έχει μεταχειριστεί ανθρωπιστικά από τη «φάρμα μέχρι το πιάτο».
Ολοένα και περισσότερο, φαίνεται, ότι αυτό απλά δεν συμβαίνει.

Tom Lang Ltd: 5 min version from Animal Aid on Vimeo.Undercover video from Tom Lang Ltd Abattoir from Animal Aid on Vimeo.Πηγή

Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com