Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η μεγαλύτερη σφαγή ζώων στο όνομα μίας θεάς

Κάθε πέντε έτη ένας ναός στο νότιο Νεπάλ φιλοξενεί ένα ασυνήθιστο θρησκευτικό φεστιβάλ στο οποίο εκατοντάδες χιλιάδες ζώα θυσιάζονται στην θεά της δύναμης Gadhimai.
Για δύο ημέρες, στο μικροσκοπικό χωριό Bariyapur κοντά στα σύνορα του Νεπάλ με την Ινδία ρέει συνεχώς αίμα, καθώς χιλιάδες αφοσιωμένοι πιστοί προσέρχονται στο ναό για να συμμετέχουν σε αυτό που οι διοργανωτές θεωρούν ότι είναι η μεγαλύτερη τελετουργική σφαγή στον κόσμο.
Πολλοί ταξιδεύουν από γειτονικές περιοχές της Ινδίας για το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται για περίπου τρεις αιώνες και πρόκειται να γίνει στις 24 και 25 Νοεμβρίου.
Φέτος όμως, μια ομάδα ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, κάνει εκστρατεία για να σταματήσει αυτή η παράλογη σκληρότητα προς αθώα πλάσματα.
«Ξεκινήσαμε αυτή την καμπάνια για να σταματήσει επιτέλους αυτή η φρικτή σφαγή ζώων στο όνομα της θεάς», είπε ο Pramada Shah, διευθυντής του Animal Nepal και ο οποίος έχει ξεκινήσει μία συλλογή υπογραφών όπου ζητάει να ακυρωθεί το φεστιβάλ.
Ακόμη και στον 21ο αιώνα, αθώα ζώα αντιμετωπίζουν σκληρή μεταχείριση εξ΄ αιτίας της δεισιδαιμονίας των ανθρώπων.
Η εκστρατεία πήρε σημαντική προβολή όταν κέρδισε τη συμπαράσταση του Ram Bahadur Bomjam, ενός νεαρού Νεπαλέζου, που πιστεύεται ότι είναι η μετενσάρκωση του Βούδα αφού οι υποστηρικτές του, είπαν ότι μπορεί να επιζήσει χωρίς νερό, τροφή ή ύπνο.

Ο Bomjam που του έχει δοθεί ο τίτλος "Buddha Boy" από τα μέσα ενημέρωσης του Νεπάλ, έχει περάσει τον τελευταίο χρόνο με διαλογισμό στη ζούγκλα κοντά στο Bariyapur, αλλά τώρα έσπασε τη σιωπή του για να καταδικάσει το φεστιβάλ.
«Οι άνθρωποι έχουν γίνει βίαιοι προσφέροντας θυσίες ζώων στη θεά. Αυτή η πρακτική πρέπει να σταματήσει τώρα», λέει στα τοπικά μέσα.
Οι οπαδοί του Bomjam έχουν οργανώσει τη δική τους εκστρατεία για να σταματήσει το φεστιβάλ, μοιράζοντας φυλλάδια στην περιοχή και σε πόλεις της Ινδίας και καλώντας τους ανθρώπους να μη λάβουν μέρος.
Οι τοπικές αρχές είπαν ότι θα αυξήσουν την ασφάλεια γύρω από το φεστιβάλ, το οποίο ξεκινάει με τη θυσία δύο άγριων αρουραίων, ενός κόκορα, ενός γουρουνιού, μίας γίδας και ενός αρνιού πριν το άγαλμα της θεάς που υπάρχει στο ναό.
Οι πιστοί μπορούν τότε να φέρουν τα ζώα μέσα στο ναό για έναν τελετουργικό εξαγνισμό πριν τα ρίξουν στο έδαφος και τους κόψουν το λαιμό. Το κρέας μοιράζεται και τρώγεται.
Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει ήδη υποσχεθεί 4,5 εκατομμύρια ρουπίες (60,000 δολάρια) για να χρηματοδοτήσει το φεστιβάλ και οι αρχές λένε ότι δεν έχουν τη δύναμη να το σταματήσουν.
Ο ανώτατος ιερέας του ναού Mangal Chaudhary Tharu είπε ότι 800,000 άνθρωποι παρακολούθησαν το φεστιβάλ το 2004, και έγιναν 400,000 θυσίες και ότι περιμένει φέτος να το παρακολουθήσει περισσότερος κόσμος.
«Δεν αναγκάζουμε τους πιστούς να θυσιάσουν ζώα. Είναι μία πρακτική πολλών ετών και πρέπει να συνεχιστεί. Το φεστιβάλ θα χάσει τη γοητεία του και δε θα έχει νόημα αν σπάσουμε την παράδοση.»

Υπογράψτε
Διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com