Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Η επανάσταση της χορτοφαγίας. Επιλογή ή ανάγκη?

Ένα άρθρο από το Foreignpolicy
«Θα κάνω μια πρόβλεψη: Πιο σύντομα από ότι νομίζετε, αυτός θα είναι ένας κόσμος χορτοφάγων» ....(απ’ το στόμα σου και στου Θεού τ’ αυτί!!)

Οι μελλοντικές γενεές θα θεωρούν την ιδέα να φάνε κρέας και ηθικά παράλογη και λογιστικά ασύμφορη.
Βέβαια, αν κάποιος εξετάσει μόνο τη ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία κρέατος, τα αυξανόμενα ποσοστά κατανάλωσης ζωικής σάρκας στον αναπτυσσόμενο κόσμο και των επιλογών στο μενού οποιουδήποτε εστιατορίου, αρκεί για να με αποκαλέσει τρελό.
Αλλά ήδη, οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος είναι κακή για την υγεία τους και επιβλαβής για τον πλανήτη.
Το δύσκολο μέρος είναι να αλλάξει κάποιος τη διατροφή του -- και αυτός είναι ακριβώς ο λόγος γιατί αυτό δεν θα συμβεί από επιλογή.
Μια έκθεση του National Cancer Institute που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο αναφέρει, ότι οι άνθρωποι που έφαγαν περισσότερο κόκκινο κρέας επρόκειτο, σύμφωνα με τους New York Times , «πιθανότατα να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλες αιτίες». Ενώ οι περισσότερο εγκρατείς «ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τις ίδιες αιτίες.» Εκείνοι που τρώνε 140 γρ κρέατος καθημερινά, (ή ένα μεγάλο Mac) αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις κατά 30 τοις εκατό έναντι εκείνων που τρώνε τα δύο τρίτα της ίδιας ποσότητας καθημερινά.
Αλλά και η περιβαλλοντική επίδραση είναι επίσης ξεκάθαρη – και... σοκαριστική. Μια έκθεση του 2006 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), η "Livestock's Long Shadow," διαπίστωσε ότι το ζωικό κεφάλαιο είναι σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή κλίματος, και αποτελεί 18 τοις εκατό όλων των εκπομπών αερίου θερμοκηπίων, ή δηλ. περισσότερο από το παγκόσμιο σύστημα μεταφορών!!!
Η προφανής λύση για την υγεία μας αλλά και για την περιβαλλοντική καταστροφή, είναι να σταματήσει η κατανάλωση κρέατος.
Αλλά αυτό είναι ευκολότερο στα λόγια παρά στα έργα.
Ακόμη και οι μελέτες που αποδεικνύουν τον αντίκτυπο του κρέατος στο περιβάλλον, δεν αναφέρονται στη χορτοφαγία, λες και οι ερευνητές να διστάζουν να πιέσουν τους ανθρώπους.
Η μετάβαση στη χορτοφαγία δεν προτείνεται ακόμη και ως μια «επιλογή μετριασμού» του FAO (που αντ' αυτού περιλαμβάνουν διαφορετικές τεχνικές καλλιέργειας όπως το σύστημα αειφορίας (conservation tillage), την οργανική καλλιέργεια, και την καλύτερη διατροφή των ζώων για να μειώσουν την παραγωγή αερίου μεθανίου).
Ούτε αναφέρεται στο "Happier Meals: Rethinking the Global Meat Industry", μια έκθεση από τη Danielle Nierenberg στο ίδρυμα Worldwatch.
Η συντάκτρια της μελέτης αν και η ίδια vegan, λέει, οι «διατροφικές επιλογές είναι μια πολύ προσωπική απόφαση για τους περισσότερους ανθρώπους. Μόνο τώρα τους πείθουμε ότι η χορτοφαγία είναι ένα εργαλείο στη διάθεσή τους εάν θέλουν να φροντίζουν το περιβάλλον».
Ίσως να έχει δίκιο: Το να σταματήσει κάποιος το κρέας είναι δύσκολο και πιθανώς μια τέτοια πρόταση είναι μία πρόταση χωρίς αποτέλεσμα.
Ακόμη και με όλες τις στατιστικές για τους κινδύνους του κρέατος, υπάρχουν λιγότεροι χορτοφάγοι στον κόσμο από ότι θα περιμέναμε. Μια δημοσκόπηση το 2006 για το Vegetarian Resource Group, διαπίστωσε ότι μόνο 2.3 τοις εκατό των αμερικανικών ενηλίκων (από 18 ή και μεγαλύτεροι) δεν έχουν φάει ποτέ κρέας, ψάρια, ή πουλερικά. Μια μεγαλύτερη ομάδα, 6.7 τοις εκατό, λένε ότι «δεν τρώνε ποτέ κρέας,» αλλά συχνά αυτό σημαίνει ότι αποφεύγουν μόνο το κόκκινο κρέας. Οι παγκόσμιες, τοπικές χορτοφάγες κοινωνίες αναφέρουν μεγαλύτερα ποσοστά σε μερικές περιοχές - παραδείγματος χάριν, 40 τοις εκατό στην Ινδία, 10 τοις εκατό στην Ιταλία, 9 τοις εκατό στη Γερμανία, 8.5. τοις εκατό στο Ισραήλ, και 6 τοις εκατό στη Μεγάλη Βρετανία.
Τότε πώς θα γίνουμε ένας «χορτοφάγος πλανήτης»;
Οι αριθμοί δηλώνουν, ότι δεν θα σταματήσουμε το κρέας απλά «επειδή είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε». Οι άνθρωποι αγαπούν το κρέας πάρα πολύ.
Αλλά θα αναγκαστούμε να το σταματήσουμε.
Μέχρι το 2025, απλά δεν θα έχουμε τους πόρους για να συνεχίσουμε αυτή τη διατροφή. Σύμφωνα με την έκθεση FAO, 33 τοις εκατό του παγκόσμιου καλλιεργήσιμου εδάφους αφιερώνεται στην καλλιέργεια ζωοτροφών, και η βοσκή είναι ένας σημαντικός παράγοντας αποψίλωσης σε όλο τον κόσμο. Η εκτροφή ζώων απαιτεί επίσης τεράστιες ποσότητες νερού. Μία μέση διατροφή στις ΗΠΑ, απαιτεί δύο φορές την καθημερινή ποσότητα νερού μίας εξίσου θρεπτικής χορτοφαγικής διατροφής, αναφέρει το ίδρυμα Worldwatch.
Εν τω μεταξύ, θα υπάρχουν περισσότεροι από 8 δισεκατομμύριο άνθρωποι στη γη.
Το κρέας θα εξαφανιστεί -- εκτός από πολυτέλεια διαθέσιμη σε λίγους – αλλά και τα ηθικά ζητήματα θα αναπτυχθούν επίσης. Όπως η σκλαβιά, ένας αποδεκτός κοινωνικός κανόνας, έγινε αργότερα ένα αδιανόητο έγκλημα, μπορούμε να αναμείνουμε να δούμε μια παρόμοια μεταβολή μόλις η σαρκοφαγία εξαφανιστεί από τον πλανήτη μας.
Ίσως, κάποια ημέρα, η ίδια η ιδέα της κατανάλωσης ζωικής σάρκας να φαίνεται τόσο μακρινή όσο η ιδέα της ιδιοκτησίας των ανθρώπων τώρα.
Έτσι εάν είστε σαρκοφάγος, απολαύστε το κρέας τώρα – πριν η αναπόφευκτη επανάσταση της χορτοφαγίας αρχίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com