Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Παραστάσεις με ζώα: Οριστική απαγόρευση χωρίς εκπτώσεις και "παραθυράκια" ζητά η ΠΚΑΚ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ ΤΩΝ ΚΗΤΩΔΩΝ (Π.Κ.Α.Κ.)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οριστική απαγόρευση χωρίς εκπτώσεις και "παραθυράκια" ζητά η ΠΚΑΚ
23.01.2014
Στις 15 Ιανουαρίου 2014, στην ολομέλεια της Βουλής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανταποκρινόμενος στις αντιδράσεις Ελληνικών και ξένων περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων και πολλών βουλευτών, δήλωσε δημοσίως ότι αποσύρει την διάταξη που επιχείρησε να επαναφέρει τις παραστάσεις με ζώα στους ζωολογικούς κήπους. Δήλωσε επίσης ότι το θεραπευτικό όφελος που μπορεί να προκύψει από την χρησιμοποίηση ορισμένων ζώων, σε κάποιες πολύ ειδικές και συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν ειναι αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ, και ότι οποιαδήποτε σχετική αναφορά για το θέμα αυτό δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Η εν λόγω δήλωση του Υπουργού είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής, σε βίντεο, καθώς και σε δελτίο τύπου του υπουργείου. Αυτή η ευχάριστη είδηση, διαδόθηκε πολύ γρήγορα, όχι μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, κάνοντας το γύρο του κόσμου, σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνον.
Εκ των υστέρων όμως, φημολογείται ότι ο Υπουργός προτίθεται να διατηρήσει (με κάποιον ίσως πλάγιο τρόπο) την εν λόγω τροπολογία, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί δημοσίως για το αντίθετο, κινδυνεύοντας να εκθέσει διεθνώς, όχι μόνον τον εαυτό του αλλά και τους ανθρώπους που, καταθέτοντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, συνέβαλαν στην διάδοση ειδήσεων, για τις οποίες υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να αποδειχθούν εκ των υστέρων ψευδείς.
Με αφορμή τις πληροφορίες αυτές, η ΠΚΑΚ έστειλε την ακόλουθη επιστολή:

Προς:

1. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
2. Βουλευτές

Κοιν/ση:
ΜΜΕ
23.01.2014

ΘΕΜΑ: Ευελπιστώντας στην τήρηση των δεσμεύσεών σας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Κυρίες, Κύριοι βουλευτές,
Όπως ήδη γνωρίζετε, στην ολομέλεια της Βουλής, στις 15 Ιανουαρίου 2014, ο Υπουργός κος Αθανάσιος Τσαυτάρης, ανταποκρινόμενος στις αντιδράσεις Ελληνικών και ξένων περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων και πολλών βουλευτών, δήλωσε δημοσίως ότι αποσύρει την διάταξη που επιχειρούσε να επαναφέρει τις παραστάσεις με ζώα εντός των ζωολογικών κήπων, αποδίδοντας μάλιστα σε αυτές εκπαιδευτική και θεραπευτική αξία. Συμφώνησε δε - και πολύ σωστά - ότι το θεραπευτικό όφελος που μπορεί να προκύψει από την χρησιμοποίηση ορισμένων ζώων, σε κάποιες πολύ ειδικές και συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν ειναι αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ, και ότι οποιαδήποτε σχετική αναφορά για το θέμα αυτό δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Η εν λόγω δήλωση του Υπουργού είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά της Βουλής, σε βίντεο, καθώς και σε δελτίο τύπου του υπουργείου. Αυτή η ευχάριστη είδηση, διαδόθηκε πολύ γρήγορα, όχι μόνο εντός της Ελλάδας, αλλά και στο εξωτερικό, κάνοντας το γύρο του κόσμου, σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνον. Για του λόγου το αληθές, σας παραθέτουμε μερικά από τα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν στις ιστοσελίδες ξένων οργανώσεων:



Τώρα, σας γράφουμε και πάλι για να εκφράσουμε την ανησυχία μας καθώς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Υπουργός προτίθεται να διατηρήσει (με κάποιον ίσως πλάγιο τρόπο) την εν λόγω τροπολογία, παρά το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί δημοσίως για το αντίθετο. Δεν θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε ξανά στους λόγους για τους οποίους είμαστε αντίθετοι στην επαναφορά των παραστάσεων με ζώα, οι οποίες, έχουν πολύ σωστά καταδικαστεί και καταργηθεί με τον 4039/12, ούτε στην εξαιρετικά αμφιλεγόμενη θεραπευτική μέθοδο της δελφινοθεραπείας και τους κινδύνους με τους οποίους σχετίζεται. Όμως διερωτώμεθα: Είναι δυνατόν ο Υπουργός μιας χώρας να αθετεί δημόσιες δεσμεύσεις του και να περιφρονεί τις θέσεις ενός πλήθους ανθρώπων εντός και εκτός του Ελληνικού κοινοβουλίου, εκθέτοντας διεθνώς όχι μόνον τον εαυτό του αλλά και τους ανθρώπους που, καταθέτοντας την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, συνέβαλαν στην διάδοση ειδήσεων, για τις οποίες υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να αποδειχθούν εκ των υστέρων ψευδείς; .

Η κατοχύρωση της απαγόρευσης οποιουδήποτε είδους παραστάσεων με ζώα στην χώρα μας είναι εξαιρετικής σημασίας, ενώ οι συζητήσεις που γίνονται για το θέμα αυτό στην Βουλή των Ελλήνων συνέπεσαν χρονικά με το κυνήγι δελφινιών, το οποίο αυτήν την εποχή διαδραματίζεται στο
Taiji της Ιαπωνίας, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή. Κατά την διάρκεια αυτού του κυνηγιού, εκατοντάδες δελφίνια σφαγιάζονται ή αιχμαλωτίζονται για να καλύψουν τις απαιτήσεις των δελφιναρίων σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το κυνήγι αυτό συντηρείται κατά ένα μεγάλο μέρος λόγω της ζήτησης ζώντων ζώων από τα θαλάσσια πάρκα, και αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους τα δελφινάρια καταδικάζονται πλέον παγκοσμίως, και χώρες νομοθετούν για την κατάργησή τους.

Σας πληροφορούμε επίσης ότι, μετά τις καταδικαστικές δηλώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σχετικά με τα δελφίνια που αιχμαλωτίζονται και σφαγιάζονται στο
Taiji της Ιαπωνίας, το Γερμανικό Υπουργείο Γεωργίας δημοσίευσε και αυτό μία ανακοίνωση, καταδικάζοντας επίσης αυτήν την βαρβαρότητα. Ο ομόλογός σας, Ομοσπονδιακός Υπουργός Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας Καταναλωτή, Δρ. Χανς-Πέτερ Φρίντριχ (Hans-Peter Friedrich), δήλωσε ότι οι πρόσφατες φωτογραφίες και αναφορές από το Taiji είναι «εξωφρενικές και σοκαριστικές», και ότι «τα δελφίνια πρέπει να προστατεύονται». Η σχέση της σφαγής με το παγκόσμιο «trafficking» των δελφινιών είναι πλέον γνωστή, και δεν αφορά μόνον τις Ασιατικές χώρες, όπως τα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά πάρκα θα ήθελαν να νομίζουμε. Ο ρόλος της Διεθνούς Ένωσης Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων (WAZA) στην θλιβερή αυτή υπόθεση έχει γίνει επίσης γνωστός. Και είναι εξαιρετικά σημαντικό, η Ελλάδα να διατηρήσει την απαγόρευση των παραστάσεων με ζώα, και να μην υποχωρήσει μπροστά σε ασήμαντα συμφέροντα, εκθέτοντας τόσο τους πολίτες της όσο και το κύρος της. Θα θέλαμε επίσης να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι τα θέματα που αφορούν την ευζωία των ζώων και το περιβάλλον, απασχολούν ολοένα και περισσότερο την κοινή γνώμη εντός και εκτός της χώρας μας, και ότι η οποιαδήποτε αδιαφάνεια εκ μέρους σας, θα κριθεί αυστηρά από την Ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη.

Ελπίζουμε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα δείξει συνέπεια και κατανόηση, και ότι ο Υπουργός θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και θα αποσύρει οριστικά και αμετάκλητα την επίμαχη τροπολογία, προκειμένου να διαφυλάξει όχι μόνο το κύρος και την υπόληψή του, αλλά και την εικόνα της χώρας μας, ως χώρας που καταδικάζει την κακοποίηση των ζώων και την περιττή τους εκμετάλλευση για λόγους διασκέδασης.

Διατελούμε εν αναμονή της έμπρακτης και ρητής διαβεβαίωσής εκ μέρους σας, η οποία θα απαλείψει την ανησυχία μας και θα διαφυλάξει το κύρος και την υπόληψή σας.

Με εκτίμηση,
Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσίας των Κητωδών




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com