Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Ο βασανισμός ζώων έχει όνομα: τον λένε επιστημονική έρευνα!

Σε λίγες μέρες θα αποφασίσουν πόσο μπορούμε να βασανίζουμε τα ζώα!!!
-------------------------------------------------------------------------------------
Το 1986 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την οδηγία 86/609 για την προστασία (που λέει ο λόγος δηλ) των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς।
Η οδηγία αυτή έχει τεθεί υπό έντονη κριτική, διότι στην πραγματικότητα δεν προσφέρει καμία προστασία στα ζώα των εργαστηρίων από τα επίπονα και θανατηφόρα πειράματα, (μάλλον προστατεύει τις βιομηχανίες φαρμάκων και τους ερευνητές που πειραματίζονται σε ζώα, από το νόμο για κακοποίηση).

Παρά τα νέα επιστημονικά δεδομένα και τις σύγχρονες τεχνικές στον τομέα της έρευνας, παρά την ταχεία ανάπτυξη των εναλλακτικών μεθόδων που δε χρησιμοποιούν ζώα, αλλά και την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η οδηγία αυτή δεν έχει αναθεωρηθεί από τότε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία βελτίωση για τα εκατομμύρια ζώα που βασανίζονται στα εργαστήρια.
Τα ισχύοντα μέτρα δεν εξασφαλίζουν επαρκές επίπεδο διαφάνειας σε έναν τόσο έντονα αμφιλεγόμενο τομέα.

Τον Νοέμβριο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις προτάσεις της για την αναθεώρηση της οδηγίας.
Οι προτάσεις αυτές (πολύ μακριά από το να είναι τέλειες) είχαν κάποιες θετικές πτυχές.
Τελικά όμως, παρά τις ηρωικές προσπάθειες από πολλές οργανώσεις υπέρ των ζώων και ομάδες κατά της ζωοτομίας, η προτεινόμενη αναθεώρηση, υπό την πίεση των συμφερόντων της βιομηχανίας, κατέληξε να είναι χειρότερη από πολλές απόψεις για τα ζώα.

Η πλειοψηφία των τροπολογιών, έχουν εξουδετερώσει τις προτάσεις που αρχικά είχαν διατυπωθεί από την Επιτροπή και αφορούσαν κάποιες βελτιώσεις για την καλή διαβίωση των ζώων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη απογοήτευση για τους πολίτες της Ευρώπης και είναι σαφώς αντίθετο προς την κοινή γνώμη.

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (κατά πάσα πιθανότητα 3 ή 4 Μαΐου).

Στο κρίσιμο αυτό στάδιο, λίγες μέρες πριν, είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Μερικά σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν στη νέα οδηγία είναι, αν οι ερευνητές θα μπορούν να προκαλέσουν «ΣΦΟΔΡΟ» και «ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ» πόνο στα ζώα, αν θα χρειάζεται να πάρουν άδεια για τη διεξαγωγή πειραμάτων, αν θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ίδιο ζώο σε επίπονα πειράματα, αν θα χρησιμοποιούνται πρωτεύοντα, αν θα υπάρξει κάποια στρατηγική για την αντικατάσταση των πειραμάτων με ζώα κα.

Ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η ολοκληρωτική αντικατάσταση της χρήσης ζώων σε πειράματα. Οι εναλλακτικές μέθοδοι, εκτός από τα οφέλη που έχουν για τα ζώα, έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες, χρησιμοποιώντας δοκιμές τελευταίας τεχνολογίας με εφαρμογή ποιοτικού ελέγχου, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι λιγότερο χρονοβόρες και δαπανηρές από τις κλασικές δοκιμές που βασίζονται στη χρήση ζώων.

Στείλτε το παρακάτω γράμμα στους ευρωβουλευτές και προωθήστε το.
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
Τα mails των ευρωβουλευτών:
charalampos.angourakis@europarl.europa.eu, kriton.arsenis@europarl.europa.eu, nikolaos.chountis@europarl.europa.eu, spyros.danellis@europarl.europa.eu, marietta.giannakou@europarl.europa.eu, mariaeleni.koppa@europarl.europa.eu, georgios.koumoutsakos@europarl.europa.eu, rodi.kratsa-tsagaropoulou@europarl.europa.eu, stavros.lambrinidis@europarl.europa.eu, chrysoula.paliadeli@europarl.europa.eu, georgios.papanikolaou@europarl.europa.eu, georgios.papastamkos@europarl.europa.eu, anni.podimata@europarl.europa.eu, konstantinos.poupakis@europarl.europa.eu, sylvana.rapti@europarl.europa.eu, nikolaos.salavrakos@europarl.europa.eu, theodoros.skylakakis@europarl.europa.eu, georgios.stavrakakis@europarl.europa.eu, georgios.toussas@europarl.europa.eu, michail.tremopoulos@europarl.europa.eu, ioannis.tsoukalas@europarl.europa.eu, niki.tzavela@europarl.europa.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com