Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

Μιλώντας για φόρους, μήπως ήρθε η ώρα να φορολογήσουμε τις...αγελάδες;


Πως θα σας φαινόταν αν μπορούσαμε να μαζεύαμε χρήματα και παράλληλα να βοηθούσαμε την υγεία μας, το περιβάλλον, τα ζώα και τους πεινασμένους;Και πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Πολύ απλά αν φορολογούσαμε τις αγελάδες!Αυξάνουμε τη φορολογία στα είδη πολυτελείας ως μη αναγκαία, στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού γιατί ρυπαίνουν, στα τσιγάρα γιατί βλάπτουν την υγεία μας.Μήπως όμως ξεχνάμε κάτι που είναι όλα τα παραπάνω μαζί; Και τι είναι αυτό; Μα φυσικά το κρέας.

Κανένας σοβαρός και ενημερωμένος επιστήμονας δεν πιστεύει σήμερα ότι το κρέας είναι απαραίτητο στη διατροφή μας. Και κανένας σοβαρός διατροφολόγος δε θα συνιστούσε μία δίαιτα βασισμένη στο κρέας. Όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μία φυτική διατροφή μπορεί και παρέχει επαρκή πρωτεΐνη τόσο σε ποσότητα όσο και σε αμινοξέα. Η θέση της Αμερικανικής Διαιτητικής Ένωσης είναι ξεκάθαρη: μία φυτική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μας σε κάθε ηλικία, αλλά και να μας προστατέψει και να θεραπεύσει πολλές ασθένειες.Το κρέας όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες «βλάπτει σοβαρά την υγεία μας.» Όλοι συμφωνούν ότι μία δίαιτα με χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά πρέπει να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.Όλο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες ενοχοποιούν το κρέας και τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) για καρδιοπάθειες, πολλές μορφές καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, διαβήτη, οστεοπόρωση, αρρώστιες των νεφρών, αρθρίτιδα, και άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις που πλήττουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, κάθε χρόνο, σε ολοένα και νεότερες ηλικίες, αποδεκατίζοντας νέους σχετικά ανθρώπους.
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει, ότι το λίπος των ζωικών τροφών, μετατρέπεται εύκολα σε λίπος στο ανθρώπινο σώμα. Η παχυσαρκία έχει πάρει σήμερα διαστάσεις επιδημίας με την τάση να επεκτείνεται πολύ γρήγορα στα παιδιά. Το 2007, εκτιμάται ότι 22 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών ήταν υπέρβαρα σε όλο τον κόσμο.Για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε φτάσει στο σημείο ο αριθμός των υπέρβαρων να συναγωνίζεται τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται.
Σε όλα τα παραπάνω σημειώστε το άμεσο κόστος (κυρίως για τους φορολογούμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας) για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προέρχονται από την παχυσαρκία, αλλά και το έμμεσο κόστος (για τη βιομηχανία και την κοινωνία στο σύνολό της από την απώλεια της παραγωγικότητας).Το κόστος της παχυσαρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 12 τοις εκατό του εθνικού προϋπολογισμού υγείας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, 118 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερο δηλ. από το διπλάσιο του 47 δισεκατομμύρια δολάρια που οφείλονται στο κάπνισμα.Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό όργανο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αναφέρει ότι «η παχυσαρκία ευθύνεται ήδη για το 2-8% των δαπανών για την υγεία και 10-13% των θανάτων σε διάφορα κράτη μέλη."
Η λιποαναρρόφηση γνωρίζει τεράστια αύξηση στην αισθητική χειρουργική και ενώ δαπανώνται δισεκατομμύρια για λόγους προώθησης βλαβερών τροφών, πολύ λίγα χρήματα δαπανώνται για την εκπαίδευση σε θέματα διατροφής.Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς ότι είναι πολύ πιο αποδοτικό και πιο επιθυμητό να αντιμετωπίσουμε τις αιτίες αντί να προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα.
Μία φυτική (vegan) διατροφή, μας προφυλάσσει από πολλές ασθένειες και μας βοηθάει να διατηρήσουμε ένα σωστό σωματικό βάρος.
Και βέβαια είναι γνωστό πλέον ότι η εκτροφή ζώων είναι από τις πιο καταστρεπτικές δραστηριότητες στον πλανήτη.Η συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο στην πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αυξάνουμε τη φορολογία σε ότι ρυπαίνει με σκοπό να προβούμε σε λιγότερες δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς για την ατμόσφαιρα, καθιστώντας αυτές έτσι πιο ακριβές.
Αλλά υπάρχει μία δραστηριότητα που δεν είναι στον κατάλογο με τους ρυπαντές και θα έπρεπε να είναι: η κατανάλωση κρέατος.
Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ισχυρά. Δεν είναι απλά ότι το κρέας συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Είναι ότι συμβάλλει σημαντικά.Περισσότερο από τον παγκόσμιο τομέα των μεταφορών.
Η συμβολή του κρέατος στην αλλαγή του κλίματος είναι πραγματικότητα. Είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά να καλλιεργείς σιτηρά και να ταΐζεις απευθείας τους ανθρώπους, από το να καλλιεργείς σιτηρά και να τα μετατρέπεις σε ζωοτροφές που θα φάνε τα νεαρά μοσχαράκια μέχρι να γίνουν ενήλικες και να σφαχτούν για να γίνουν μπριζόλες και σουβλάκια.Σε κάποια σημεία η συμβολή είναι τεράστια όπως οι λιμνοθάλασσες περιττωμάτων, (manure lagoons - τι περίεργο όνομα) ολόκληρα στρέμματα ζωικών περιττωμάτων που κάθονται στον ήλιο, απελευθερώνοντας νιτρώδες οξείδιο στην ατμόσφαιρα (ένα αέριο με επίδραση στο κλίμα 296 φορές μεγαλύτερη από αυτή του διοξειδίου του άνθρακα).
Στις διάφορες «οικολογικές» οργανώσεις, «οικολογικούς» σταθμούς, πράσινα κόμματα, πράσινες πολιτικές και…πράσινα άλογα, θα βρούμε πολλές συμβουλές για το πως θα μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.«Οδηγείστε λιγότερο, μονώστε το σπίτι σας, ανακυκλώστε, αλλάξτε τις λάμπες σας, αναδασώστε...»(Τώρα τους έχει πιάσει μανία με τις αναδασώσεις, αλλά ούτε κουβέντα για το 88% της αποψιλωμένης επιφάνειας στον Αμαζόνιο που έχει μετατραπεί σε βοσκοτόπια και καλλιέργειες ζωοτροφών για να απολαμβάνουν οι... ‘οικολόγοι’ τα σουβλάκια τους. Φαίνεται αυτά τα δέντρα δεν τους ενδιαφέρουν καθώς δεν τους χαλάνε το δικό τους ντεκόρ.)
Η λέξη ΚΡΕΑΣ όμως δεν υπάρχει πουθενά!!!!Και το γαμώτο και το παράλογο είναι, ότι σε σύγκριση με τα αυτοκίνητα ή τις ηλεκτρικές συσκευές ή τη θέρμανση του σπιτιού μας, το να φάμε ζυμαρικά το βράδυ, αντί να φάμε σουβλάκια είναι πολύ πιο εύκολο. Δεν χρειάζεται ούτε να αφήσουμε τη βολή του αυτοκινήτου μας και να πάρουμε το λεωφορείο ούτε να ξοδέψουμε χρήματα για να μονώσουμε το σπίτι μας.Στην πραγματικότητα, εξοικονομούμε χρήματα, διατρεφόμαστε πιο υγιεινά και μπορούμε να το κάνουμε αμέσως.
Η αύξηση των τιμών στα τσιγάρα οδήγησαν πολλούς ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα ή να το μειώσουν. Κέρδισαν έτσι χρήματα άμεσα στο πορτοφόλι τους και έμμεσα από το μελλοντικό κόστος της ιατρικής περίθαλψης.Αλλά αυτό απασχολεί πολλούς πολιτικούς ηγέτες πλέον.
Η ισπανική κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τα υπερβολικά trans λιπαρά, η Δανία σύντομα θα φορολογεί τα γλυκά και στη Ρουμανία, ο υπουργός Υγείας Attila Cseke είπε ότι θα ήθελε να δει μία φορολόγηση των ανθυγιεινών τροφίμων.
Το Δεκέμβριο του 2009 μία νέα έκθεση, με τίτλο «Setting the Table: Advice to Government on priority elements of sustainable diets», αναφέρει ότι, τα πιο σημαντικά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον προκύπτουν από τη μείωση του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, από την κατάργηση τροφίμων και ποτών χαμηλής διατροφικής αξίας - συμπεριλαμβανομένων λιπαρών και γλυκών τροφών - και τη μείωση των αποβλήτων που προέρχονται από τα τρόφιμα. Η έκθεση επισημαίνει ότι «Ενώ αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες για το θέμα του κρέατος και του γάλακτος, εν τούτοις οι λόγοι είναι πολύ σοβαροί και τα στοιχεία ισχυρά για να δικαιολογήσουν την αναφορά τους από την κυβέρνηση, ως παράγοντες μίας αειφόρας δίαιτας».
Και βέβαια ενώ καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από πείνα, εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε το ένα τρίτο των παγκόσμιων σιτηρών στα εκτρεφόμενα ζώα. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε τις σοδειές που θα μπορούσαν να θρέψουν ανθρώπους, για ταΐσουμε τις μπριζόλες μας!
Και τέλος τι να πούμε για αυτά που κάνουμε στα ζώα. Τα πιο κακοποιημένα πλάσματα στον κόσμο. Που τα στριμώχνουμε σε κλουβιά, τους αποκλείουμε να ζήσουν οτιδήποτε η φύση προόριζε για αυτά, τα αντιμετωπίζουμε σαν μηχανές που παράγουν κρέας, γάλα και αυγά και όλα αυτά για κάτι που όχι μόνο δεν χρειαζόμαστε αλλά μας βλάπτει κιόλας!
Η κατανάλωση κρέατος ΔΕΝ είναι προσωπικό θέμα όπως πολλοί ισχυρίζονται.Όσοι τρώνε κρέας επιβαρύνουν τους υπόλοιπους. Αυξάνουν τα ασφάλιστρα για την υγεία, αυξάνουν το κόστος του ιατρικού συστήματος για τους φορολογούμενους, μολύνουν τα ποτάμια μας, καταστρέφουν τα πολύτιμα δάση μας, απειλούν την επιβίωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, αυξάνουν τις τιμές των τροφίμων για τους φτωχούς και επιταχύνουν την κλιματική αλλαγή για να αναφέρουμε μόνο μερικά.
Και παρ' όλα αυτά σήμερα το κρέας κοστίζει πολύ λίγο, σε σχέση με το κόστος παραγωγής του, συχνά ακόμη λιγότερο από τα λαχανικά τα οποία αναπόφευκτα απαιτούν πολύ λιγότερες πρώτες ύλες, ενέργεια και εργασία.
Αν θέλουμε να οδηγήσουμε τον κόσμο σε μία πιο υγιεινή διατροφή, να ανακουφίσουμε τον προϋπολογισμό του συστήματος υγείας αλλά και να επέμβουμε με δραστικό τρόπο στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής που βρίσκεται πλέον στην πόρτα μας, πρέπει να αυξήσουμε το κόστος των ζωικών τροφών.
Ήρθε η ώρα το κρέας να φορολογηθεί!
Σχετικός σύνδεσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com