Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Πλήθος οργανώσεων αντιδρούν στην ενίσχυση του εμπορίου γούνας στην Ελλάδα

Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε αρχές του Σεπτεμβρίου 2009 στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στο Υπ. Ανάπτυξης και αναφέρεται στην απαράδεκτη στάση της πολιτείας να επιμένει στην ενίσχυση του εμπορίου της γούνας αγνοώντας τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης και υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το βασανισμό εκατομμυρίων ζώων! Παρ΄όλα αυτά η κα Μπουζάλη (βουλευτής Ν.Δ. Καστοριάς) εξακολουθεί και δηλώνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Φωνή της Καστοριάς "Για τη γουνοποιία και την επιχειρηματικότητα θέτουμε σε προτεραιότητα την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, την επιπλέον προώθηση της εξωστρέφειας του κλάδου και άνοιγμα νέων αγορών και την επιδότηση νέων επενδύσεων των επιχειρήσεων". Η κα Μπουζάλη αποδεικνύει για μία ακόμη φορά την επιμονή της να εκμεταλλεύεται και να βασανίζει αθώα ζώα για ψηφοθηρικούς λόγους, αγνοώντας τις παγκόσμιες αντιδράσεις για το εμπόριο αυτό. Κα Μπουζάλη οι καιροί αλλάζουν και όταν θα το αντιληφτείτε θα είναι πολύ αργά για σας!


Ακολουθεί η επιστολή:

Προς:
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη
Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη


Κοινοποίηση:
Υπουργό Τουρισμού κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο
Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη
Βουλευτές:
Ν. Καστοριάς: κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, κα. Βίβιαν Μπουζάλη
Ν. Γρεβενών: Χρήστος Φώλια
Ν. Κοζάνης: Νικόλαος Τσιατσιώτη, Μιχαήλ Παπαδόπουλο, Γεώργιο Κασαπίδη, Αλέξανδρο Αθανασιάδη, Ιωάννη Βλάτη
Ν. Φλώρινας: Ευστάθιο Κωνσταντίδη, Γεώργιο Λιάνη
Μ.Μ.Ε.


Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2009



ΘΕΜΑ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Αξιότιμοι κκ.Υπουργοί,

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την αγανάκτησή μας σχετικά με τη συνέχιση της εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη Δυτική Μακεδονία και την προώθηση της βιομηχανίας της γούνας στη χώρα μας.

Τα γουνοφόρα ζώα εκτρέφονται κάτω από φρικτές συνθήκες, είναι εγκλωβισμένα σε συρμάτινα κλουβιά, είναι εκτεθειμένα σε ακραίες καιρικές συνθήκες, υποφέρουν από έντονη κατάθλιψη και στρες, παρουσιάζουν εκτός των άλλων νευρωτική, επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, όπως επιτόπιους βηματισμούς, κύκλους γύρω από τον εαυτό τους, αυτό-ακρωτηριασμό, ακόμη και κανιβαλισμό. Στο τέλος, τα περιμένει ένας φρικτός θάνατος με μεθόδους που περιλαμβάνουν ηλεκτροπληξία στον πρωκτό, εισπνοή τοξικού αερίου, κ.α. για να μη καταστραφεί η γούνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι μέθοδοι δεν είναι άμεσα θανατηφόρες με αποτέλεσμα κάποια ζώα να γδέρνονται ζωντανά.

Οι εγκαταστάσεις των εκτροφείων γουνοφόρων ζώων δεν πληρούν ούτε τους πιο στοιχειώδεις κανόνες, όπως είναι εμφανές στα παρακάτω βίντεο τα οποία κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο.
http://www.youtube.com/watch?v=L2FLWOxueao&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=6O6aTpHhRvA&sdig=1

Για την παραγωγή μιας και μόνο γούνας, θανατώνονται δεκάδες ζώα. Εκτός από τον αδικαιολόγητο βασανισμό και θανάτωση των ζώων, απαιτείται 15 φορές περισσότερη ενέργεια για την παραγωγή γούνας από ζώα, απ’ ότι για την παραγωγή μιας συνθετικής γούνας.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για τα ποσά που διαθέτει η πολιτεία ως ενίσχυση στη βιομηχανία της γούνας. Ως φορολογούμενοι πολίτες, είμαστε αντίθετοι με τη διάθεση οποιουδήποτε ποσού στον προαναφερόμενο τομέα. Η προτεινόμενη ενίσχυση ύψους 1.000.000 ευρώ για τις υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις γούνας, βαδίζει ενάντια στις αξίες μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Όταν το εμπόριο γούνας που βασίζεται στο γδάρσιμο, τη γενοκτονία και τη φρικτή εξόντωση εκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο, γνωρίζει πλέον την παγκόσμια κατακραυγή, πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποφασίζει να διαθέσει ποσά για τη στήριξη αυτού του φρικτού εμπορίου;

Το εμπόριο γούνας είναι καταδικασμένο πλέον στην αποτυχία. Η κατανάλωση γούνας περνά έντονη κρίση από τα τέλη της δεκαετίας του 80, λόγω της αλλαγής στα καταναλωτικά πρότυπα και της οικολογικής εκστρατείας στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας προσπαθεί να ανοιχτεί σε νέες αγορές στην Ανατολική Ευρώπη και στην Κίνα. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι η Κίνα, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου περί προστασίας των ζώων, έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς κατακραυγής.
Σας ενημερώνουμε ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία και η Κροατία έχουν ήδη απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων ενώ το Βέλγιο και η Ιρλανδία πρόκειται σύντομα να προχωρήσουν σε απαγόρευση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει απαγορεύσει την εισαγωγή γούνας από φώκια ακολουθώντας το παράδειγμα του Βελγίου και της Ολλανδίας, χώρες οι οποίες απαγόρευσαν τα προϊόντα φώκιας. Επίσης, εντός ΕΕ απαγορεύεται η εισαγωγή, η εξαγωγή, η παραγωγή και η πώληση γούνας και δέρματος γάτας και σκύλου. Η Δανία πρόσφατα νομοθέτησε υπέρ της απαγόρευσης της εκτροφής και θανάτωσης των αλεπούδων. Στο Ισραήλ, πρόκειται να συζητηθεί από το Κοινοβούλιο, η ολική απαγόρευση γούνας (παραγωγή και εμπόριο). Στις 30 Ιουνίου 2009, το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας ψήφισε την απαγόρευση της παραγωγής γούνας. Η ιστορική αυτή απόφαση αφορούσε την παραγωγή γούνας από μινκ, αφού η εκτροφή αλεπούδων και τσιντσιλά για τη γούνα τους είχε απαγορευτεί από τη δεκαετία του 90, επομένω, η πρόσφατη απόφαση σημαίνει την ολική απαγόρευση της παραγωγής γούνας στη χώρα, γεγονός το οποίο είναι μείζονος σημασίας καθώς η Ολλανδία είναι η τρίτη σε παραγωγή μινκ χώρα, μετά τη Δανία και Κίνα. Η απαγόρευση υιοθετήθηκε με βάση ηθικά κριτήρια καθώς θεωρείται αδικαιολόγητη η δολοφονία ζώων για την παραγωγή μη αναγκαίων προϊόντων, όπως είναι η γούνα.

κκ. Υπουργοί,

Εάν η Ολλανδία μπορεί να βάλει τέλος στην παραγωγή γούνας, το μήνυμα είναι σαφές: οποιαδήποτε χώρα μπορεί να σταματήσει τη φρίκη της βιομηχανίας της γούνας.

Ο τουρισμός της χώρας μας δεν μπορεί να βασίζεται σε πολίτες και εμπόρους της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι μας επισκέπτονται για να αγοράσουν γούνινο ρουχισμό. Η πολιτική μιας χώρας όταν βασίζεται μόνο στο κέρδος και αψηφά τις πολιτιστικές αξίες του σεβασμού της φύσης και της ζωής, αργά ή γρήγορα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Η δυσφήμιση της εικόνας της χώρας μας λόγω της συμπεριφοράς της απέναντι στα ζώα είναι έντονη και επιζήμια για τον τουρισμό και την οικονομία μακροχρόνια. Εάν πληγεί περαιτέρω ο τουρισμός, θα πληγεί όλη η χώρα. Και εφόσον η Ελλάδα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό της, ο τομέας θα πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω εσφαλμένων κινήσεων και χειρισμών σας. Οι ευρωπαίοι τουρίστες οι οποίοι κατά πλειοψηφία επισκέπτονται την Ελλάδα, δεν θα είναι επιεικείς μαζί μας όταν συνεχίζουμε να στηρίζουμε τη χρήση ζώων για τη γούνα τους αντί να την καταργούμε.
http://www.gopetition.com/petitions/stop-the-use-of-animals-for-fur-in-greece.html
Ως Έλληνες φιλόζωοι πολίτες και ψηφοφόροι, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε υπέρ της ζωής και ενάντια στη φρίκη της γούνας. Φιλοζωικοί οργανισμοί και φορείς, εντός και εκτός Ελλάδος, ενημερώνονται για τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας. Η αδράνεια και η απουσία σοβαρών προτάσεων ανάπτυξης που δεν βασίζονται στη βία, θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη δυσφήμιση από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τις διεθνείς ιστοσελίδες.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 1472, έτος 2003), σχετικά με την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας, προτείνεται η διαφοροποίηση του παραγωγικού προτύπου και ο εμπλουτισμός του με νέες δραστηριότητες καθώς η αποκλειστική κυριαρχία της γούνας δημιουργεί εξαρτήσεις. Βάσει της συγκεκριμένης παραδοχής, και εκμεταλλευόμενοι την εξαιρετικά πλούσια πανίδα και χλωρίδα η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο άξονας της γουνοποιίας Καστοριά-Άργος Ορεστικό-Σιάτιστα αποτελεί αναδυόμενη περιοχή όπου επιβάλλεται η ανάπτυξη του οικολογικού, εναλλακτικού και πολιτιστικού τουρισμού.

Καλούμε την πολιτεία, και συγκεκριμένα, τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κλείσουν τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Ελλάδα και να προωθήσουν την πράσινη περιφερειακή ανάπτυξη στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, τον οικοτουρισμό, καθώς και οικονομικές δραστηριότητες που δεν εμπεριέχουν το βασανισμό και τη θανάτωση ζώων για την ανθρώπινη ματαιοδοξία.


Δεν είμαστε πρωτόγονοι. Η γούνα ανήκει σε όσους γεννιούνται με αυτήν.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com