Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Η σφαγή των δελφινιών επικίνδυνη και για τον άνθρωπο


Κάθε χρόνο γιαπωνέζοι ψαράδες εξοντώνουν περίπου 23.000 δελφίνια και άλλες μικρές φάλαινες με τον πιο φρικτό τρόπο. Με την άδεια της κυβέρνησής τους πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη σφαγή κήτους οπουδήποτε στον κόσμο. Κάποια ποσότητα του κρέατος πωλείται στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι είναι μολυσμένο με υδράργυρο, μεθύλιο του υδραργύρου και PCBs

Ο υδράργυρος δεν βρίσκεται φυσικά στα τρόφιμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί δεδομένου ότι μπορεί να διαδοθεί μέσω της τροφικής αλυσίδας από τους μικρότερους οργανισμούς που καταναλώνονται από τους ανθρώπους, παραδείγματος χάριν μέσω των ψαριών. Οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στα ψάρια συνήθως υπερβαίνουν κατά πολύ τις συγκεντρώσεις του νερού όπου ζουν. Το κρέας μπορεί, επίσης, να περιέχει ιδιαίτερα σημαντικές ποσότητες υδραργύρου, ειδικά αν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μόλυνση των χωραφιών.

Ο υδράργυρος έχει διάφορες επιδράσεις στους ανθρώπους, οι οποίες μπορούν να συνοψιστούν στις ακόλουθες κύριες επιδράσεις:
- Ανωμαλία του νευρικού συστήματος
- Βλάβη στις εγκεφαλικές λειτουργίες
- Βλάβη στο DNA και χρωμοσωμικές ανωμαλίες
- Αλλεργικές αντιδράσεις, με συνέπεια το δερματικό κνησμό, την κούραση και τους πονοκέφαλους
- Αρνητικές επιδράσεις στην αναπαραγωγή, όπως βλάβη του σπέρματος, γενετικές ανωμαλίες και αποβολές

Βλάβη στις εγκεφαλικές λειτουργίες μπορεί να προκαλέσει την υποβάθμιση των δυνατοτήτων εκμάθησης, αλλαγές στην προσωπικότητα, τρέμουλο, αλλαγές στην όραση, κώφωση, απώλεια συντονισμού των μυών και απώλεια μνήμης. Η χρωμοσωμική βλάβη είναι γνωστή ότι προκαλεί μογγολισμό.
Πηγή http://www.food-info.net/gr/metal/mercury.htm

Τοξικά αποτελέσματα του υδραργύρου

Ο υδράργυρος είναι λιποδιαλυτός και συσσωρεύετε στο λίπος που περιέχεται στους ιστούς όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι. Οι συμπυκνώσεις υδραργύρου στον πυρήνα κυττάρων, και ακόμη και στις χαμηλές δόσεις μπορούν να προκαλέσουν τη ζημία στο DNA. Το χαλασμένο DNA μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο και την εκφυλιστική ασθένεια εγκεφάλου. Οι αλλαγές, ή η ζημία, στο DNA μπορούν να μεταφερθούν προς τις επόμενες γενεές, έτσι οποιοδήποτε από τα παιδιά σας μπορεί να κληρονομήσει το πρόβλημα ή να διακινδυνεύσει να ασθενήσει.

Η καρδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην τοξικότητα υδραργύρου. Μια μελέτη των ανθρώπων με μια συχνά μοιραία αναταραχή αποκαλούμενη ιδιοπαθή καρδιομυοπάθεια διαπίστωσε ότι ο μυς των καρδιών τους περιείχε επίπεδο υδραργύρου που ήταν 22.000 φορές υψηλότερο από αυτό άλλων ανθρώπων στην ίδια ηλικία. Οι άνθρωποι με το πρόβλημα αυτό μπορούν να απαιτήσουν μια μεταμόσχευση καρδιών. Οι ηλικιωμένοι με τις προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, που λαμβάνουν τα ετήσια εμβόλια γρίπης, διατρέχουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο δεδομένου ότι τα εμβόλια γρίπης περιέχουν ακόμα τον υδράργυρο.

Ο εγκέφαλος είναι ένα άλλο όργανο που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στη συσσώρευση του υδραργύρου. Οι περισσότεροι από μας έχουν ακούσει το παλαιό ρητό τρελλό ως καπελά. Αυτό το ρητό προήλθε από τη βιομηχανία καπέλων πιλήματος κατά τη διάρκεια του 17$ου μέσω των 19$ων αιώνων. Συνήθως παρατηρήθηκε ότι οι άνθρωποι που εργάστηκαν στη βιομηχανία περπάτησαν σαν ήταν πιωμένοι.
Ο υδράργυρος μπορεί να αλλάξει πώς ο εγκέφαλος λειτουργεί, ιδιαίτερα η μνήμη, η συγκέντρωση, ο έλεγχος μηχανών και η συμπεριφορά. Η κατάθλιψη, η απώλεια μνήμης, το moodiness, η οξυθυμία, μια έλλειψη ενδιαφέροντος για τα γεγονότα, η συστολή και τα ξεσπάσματα του θυμού είναι όλες υπογράφουν της δηλητηρίασης υδραργύρου. Οι χαμηλές δόσεις του υδραργύρου, ακόμη και για τις μικρές χρονικές περιόδους, μπορούν να προκαλέσουν τις αλλαγές στα brainwaves που παρατηρούνται σε ένα electrocortigram.

Τα υψηλά επίπεδα υδραργύρου στον εγκέφαλο, το αίμα ή το νωτιαίο ρευστό έχουν βρεθεί στους ανθρώπους με τις neurodegenerative ασθένειες όπως το Alzheimer s και parkinson s και η ασθένεια Lou Gehrig s. Οι μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι με την ασθένεια του Alzheimer s έχουν τα επίπεδα υδραργύρου αίματος δύο φορές πιο υψηλά από εκείνους που δεν την έχουν.
Πηγή:http://www.articlegarden.com/el/Article/Alternative-Medicines---Mercury-and-human-health/79693

Στις 3 Σεπτεμβρίου Μέρα του Δελφινιού 2008 της Ιαπωνία, έχουν προγραμματιστεί διαμαρτυρίες σε Ιαπωνικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο. Ζητούν από τον υπουργό υγείας της Ιαπωνίας να τοποθετηθεί σήμανση σε κάθε κομμάτι δελφινιού που πωλείται που να ενημερώνει τον καταναλωτή για τον κίνδυνο που διατρέχει. Όπως έχει γίνει με τα πακέτα τσιγάρων. Μία τέτοια σήμανση ίσως σώσει και τα δελφίνια αλλά και τους ανθρώπους που θα τα έτρωγαν.


παρακαλούμε υπογράψτε την παρακάτω petition
http://getactive.peta.org/campaign/uk_japanese_dolphins

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com