Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Πόσο ‘happy’ μπορεί να είναι το φαγητό μας?




Το τελευταίο καιρό βλέπουμε οι επιχειρήσεις και τα media να προσπαθούν να προωθήσουν την ιδέα του «happy meat» δηλ την κατανάλωση ζωικών προϊόντων που προέρχονται από ζώα ελευθέρας βοσκής. Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε σε άρθρο των ‘Times of London’ πως η συντάκτρια μετά από 25 χρόνια χορτοφαγίας, τώρα τρώει ξανά κρέας:
«Η απόφασή μου να επιστρέψω στο κρέας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης αλλαγής στην κουλτούρα σχετικά με το φαγητό στη Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε ξεφύγει από την προσέγγιση της παλαιάς σχολής «το κρέας είναι φόνος», και τώρα το κρέας καλής προέλευσης, φαίνεται υγιεινό και φυσικό.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη σήμανση των τροφίμων έχουν κάνει ευκολότερο το να καταλάβει κανείς από που προέρχεται το κρέας. Η ετικέτα αναφέρει, αν τα ζώα έχουν εκτραφεί κάτω από ακριβείς οδηγίες για την ευημερία τους. Οι ‘ένοχοι’ προηγούμενοι χορτοφάγοι καθησυχάζονται έτσι από τις ετικέτες ελευθέρας βοσκής (Freedom Food labels), οι οποίες εγγυώνται ότι τα ζώα έχουν εκτραφεί σύμφωνα με τους εγκεκριμένους όρους του RSPCA.»
Το άρθρο τελειώνει με ένα τμήμα που παρέχει οδηγίες, πώς να γίνεις πάλι σαρκοφάγος.





Εδώ ακριβώς οδηγεί το κίνημα ‘happy meat’. Και αυτό δεν περιορίζεται βεβαίως μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι φιλοζωϊκές οργανώσεις προωθούν τις πρωτοβουλίες όπως η California’s Proposition 2, http://www.abolitionistapproach.com/?p=164, η οποία δεν θα κάνει τίποτα για να βοηθήσει τα ζώα αλλά θα καθησυχάσει ψευδώς τους ανθρώπους, ότι στα ζώα δίνεται «ανθρωπιστική» προστασία.
Η βασική προϋπόθεση από κάποιες οργανώσεις προστασίας των ζώων είναι, ότι είναι αποδεκτό για τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τα ζώα, εφ' όσον αντιμετωπίζονται «ανθρωπιστικά.» Εκείνοι που υποστηρίζουν αυτήν την θέση αποδέχονται ότι: η χρήση ζώων δεν πειράζει. Πειράζει μόνο ο τρόπος μεταχείρισής τους . Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της προσέγγισης κάποιων μεγάλων οργανώσεων και εκείνων που απορρίπτουν κάθε χρήση ζώων και βλέπουν τη δημιουργική, μη βίαιη vegan εκπαίδευση ως βασική στρατηγική τους.


------------------------------------------------------------------------------------------------


Freedom Food Cruelty Exposed … Again



Αυτό το μήνα, το Hillside Animal Sanctuary πήρε ένα δημοσιογράφο του Channel 5 και επισκέφτηκε μία φάρμα 'Freedom Food' με γαλοπούλες στο Norfolk. Μαγνητοσκόπησαν πολλά αιμόφυρτα, τυφλωμένα, πληγωμένα ζώα. Πολλά ζώα που πέθαιναν. Η κατάσταση ήταν τόσο σοκαριστική, που το RSPCA - που πιστοποίησε αυτό το αγρόκτημα σαν Freedom Food farm - έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα.
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid13448893001?bctid=13483074001

Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που το σχέδιο Freedom Food του RSPCA - που υποστηρίζει ότι εξασφαλίζει υψηλά πρότυπα ευημερίας των ζώων - εκτίθεται για πρόκληση ταλαιπωρίας και πόνου στα ζώα.

Τον Ιούλιο του 2008, το Hillside Animal Sanctuary εξέθεσε ένα ακόμη αγρόκτημα παραγωγής αυγών πιστοποιημένο ως Freedom Food , επίσης στο Norfolk.
Ακριβώς μια εβδομάδα μετά, το θέμα Freedom Food ήταν ξανά στις ειδήσεις όταν το Animal Aid αποκάλυψε ότι τα πολυάριθμα κοτόπουλα σε ένα αγρόκτημα στο Σόμερσετ, υπέφεραν από τραύματα στα πόδια και τους γοφούς , και τα οποία ήταν ανίκανα να φτάσουν σε τροφή και νερό.

Αυτή η πιο πρόσφατη ανακάλυψη, επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι, όσο τα ζώα αντιμετωπίζονται ως προϊόντα – όσο παράγονται μαζικά και θανατώνονται για τροφή - θα υποφέρουν.
Ότι και αν γράφουν οι ταμπέλες στα super markets!

Δείτε το σχετικό video:
http://link.brightcove.com/services/player/bcpid13448893001?bctid=13483074001

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας θα μας βρείτε εδώ:
animalsplace@gmail.com